Mikrotik; Linux kerneli üzerine geliştirilmiş bir işletim sistemi(routerOS) .
Mikrotik Nedir?
Mikrotik; Linux kerneli üzerine geliştirilmiş bir işletim sistemi(routerOS) ve bu sistem üzerinde aşağıdaki özelliklerive uygulamaları kullanmanıza imkan sağlar;
Firewall: mikrotik yaklaşık 120 farklı parametreye göre firewall uygulamalarınızda görev alabilir. Bu işlemleri yaparken geniş bir log tutabilir, NAT-Masquering yapabilirsiniz.
VPN: Ofisinizdeki bir networkü başka bir ofisteki network ile tek bir parçaymış gibi çalıştırabilir. Bu ağları %100 güvenli olarak birbiri ile görüştürebilirsiniz. Bunun yanı sıra kullanıcı veritabanı vasıtası ile kullanıcılarınıza user-şifreler yaratarak dışarıdan ofis networkünüze %100 güvenli olarak eriştirebilirsiniz.
PPP: Dilerseniz mikrotik sisteminize modem ekleyerek dial-up erişim sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde sunucunuz üzerindeki VPN kullanıcılarınıda bu sistem üzerinden erişim de sunabilirsiniz.
Wireless: Mikrotik firmasının üretimi olan kartları ve sistemleri kullanarak 50km mesafede 40-50 mbit kapasitelerde verileri wireless sistemler ile sağlayabilirsiniz.
Hotspot: En kaba örnekleme ile TTWINET modelinde otel-cafe-park-okul-kampüs-özel merkezlerde uygulama yaparak kullanıcı adı ve şifre doğrulaması ile internet erişimi sunabilirsiniz. Bu sistem ile internet erişimi satışıda yapmanız mümkündür.
Web Proxy: Özellikle ofis ve cafe gibi noktalarda erişimlerin denetlenmesi ve loglanması işleri için proxy sistemini kullanabilirsiniz.
DHCP Server/Client: Mikrotik’i bir dhcp server olarak kullanabilir, relay server olarak ayarlayabilir veya ağınızdaki bir başka dhcp serverdan veri alması için client olarak düzenleyebilirsiniz.
DNS Server/Client: Mikrotik dns server-client olarak görev yapabilmektedir.
Trafik Limitleme: Ağınızda bulunan kullanıcılara anlık trafik limitleri verebilir. Grup ve networklere aynı şekilde limit uygulayabilirsiniz
Qos: Erişimlerinizdeki paket ve verilerin önceliklerini belirleyerek kritik dataların daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.Routing (Statik-BGP-OSPF-MPLS-RIP): Mikrotik ağlar arasındaki geçişi sağlayabilmeniz için şuanda IPV4 ve IPV6 standartlarındaki tüm routing protokollerini desteklemektedir.
HOTSPOT
Hotspot kamusal alanda kablosuz yerel ağdan internete erişim olanağı sağlayan bölgedir. WiFi teknolojisini kullanır. Kafelere, alışveriş merkezlerine, tren istasyonlarına, restoranlara, süpermarketlere, kampüslere, hastanelere ve bunun gibi birçok kamusal alana uygulanabilir. Laptop, PDA ya da telefon gibi WiFi uyumlu herhangi bir cihazla evimizin dışında zaman geçirdiğimiz alanlarda kolaylıkla geniş bant internet erişimine olanak veren hotspot bölgeleri kamuya açık ücretsiz ya da ticari olabilirler. Tamamen korumasız kamuya açık alanlarda güvenlik sorunları olabildiğinden daha çok internet erişimi sınırlandırılmış ya da ücretli, kullanıcı takipli olarak kullanılır. Ticari olanlarında kullanıcı ilk bağlantı isteği gönderdikten sonra giriş ve yetkilendirme sayfasına yönlendirilir. Burada kredi kartı ya da telefon aracılığıyla ödeme yapılıp erişim hakkı verilebilir ya da ön ödeme ile alınmış kullanıcı adı ve şifre vasıtasıyla erişim hakkı verilebilir. Bu şekilde kullanıcılar tanımlanıp takip edilebilir.